15/12/2023
Pīrāgi ar desu un ceptu olu
Pagatavošanas laiks: vismaz 2h
Daudzums: 6-8 personām
Sastāvdaļas:
- 200g salami "Melnais Barons" (sagriezt šķēlēs)
- 1 gl. milti
- 1/2 gl. piens
- 1 tējk. sausais raugs
- 1 ēd.k. sviests
- Pēc garšas - sāls, cukurs
- 6-8 olas
- 150g siers (Holandes, Čedara)
- zaļumi (var būt kaltēti)
Pagatavošana:
- Miltus izsijāt bļodā, pievienot sauso raugu, izkausētu sviestu, pa šķipsniņai sāli un cukuru, remdenu pienu.
- Mīklu kārtīgi izmīcīt, apsegt ar tīru dvielīti un novietot siltā vietā uz 1,5-2 stundām, lai mīkla uzrūgst.
- Pa šo laiku mīkla palielināsies apjomā un to vajadzēs iemīcīt atpakaļ, apsegt ar tīru dvielīti un novietot rūgšanai vēl uz 40-45 minūtes.
- Mīklu vēlreiz izmīcīt un sadalīt 6-8 daļās. No katras daļas izveidot plāceni, kura vidū ieklāt desas šķēles un 2/3 siera.
- Pīrāgus atstāt uz 20 minūtēm vēlreiz uzrūgt un jau uzrūgušu pīrāgu malas apmērēt ar sakultu olu.
- Cep uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 30 minūtes.
- Uzcept olas - pa vienai olai katram pīrāgam. 5 minūtes pirms cepšanas beigām katram pīrāgam pa virsu uzlikt ceptu olu, pārkaisīt ar sieru un zaļumiem un cept vēl 5 minūtes.
- Olu var arī necept atsevišķi, bet 10-15 minūtes pirms cepšanas beigām iesist katrā pīrāgā pa olai un pārkaisīt ar sieru un zaļumiem, bet tad pastāv varbūtība, ka olas baltums iztecēs uz paplātes.
- Pasniegt var gan siltus, gan atdzesētus.